vineri, 8 iulie 2011

De Ziua Dunarii, ”Fii activ pentru Dunare!”

La nivelul Administrațiilor Bazinale de Apă riverane Dunării, au fost organizate evenimente publice locale care au constat în acțiuni recreative și educative cu copii, precum și ședințe ale Comitetelor de Bazin. În cadrul acestor ședințe ale Comitetelor de Bazin, au fost citite mesajele ministrului Mediului și al Pădurilor, precum și cel al directorului A.N. Apele Române, adresate cu prilejul Zilei Internaționale a Dunării.

Astfel, la nivelul Administrației Bazinale de Apă Banat s-a lansat în data de 29 iunie proiectul intitulat ”Dunăre, corp viu”, proiect care se adresează comunităților locale riverane fluviului Dunărea și afluenților acesteia cuprinși în spațiul hidrografic Banat. Proiectul are o durată de un an de zile. Acțiunile proiectului au constat în: vizitarea zonelor protejate de pe râurile Timiș, Cerna, Nera și fluviul Dunărea, având o participare de peste 150 de elevi și cadre didactice din 12 școli implicate (care s-a organizat de Ziua Internațională a Dunării), precum și în organizarea unei tabere de creație plastică la Dubova, unde au participat peste 30 de artiști și scriitori. De asemenea, a fost organizată și o ședință a Comitetului de Bazin, la Băile Herculane, în data de 28 iunie a.c.

Râul Bega – “coridorul verde”
[...]
Şedinţa Comitetului de Bazin de la Herculane a ajuns la a opta ediţie şi, printre alţii, au participat Octavian Ţunea, prefectul de Caraş-Severin, Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, şi Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele Consilului Judeţean Caraş-Severin. “Dintre toate cele 18 ţări prin care trece Dunărea, putem spune că noi, românii, suntem cei mai norocoşi, întrucât mai mult de jumătate din lungimea fluviului traversează ţara noastră şi 30% din Bazinul Dunării se află pe teritoriul României. Mai mult, la gurile de vărsare ale Dunării, avem Delta Dunării un monument natural unic în Europa. Din acest punct de vedere şi nu numai, am putea spune că suntem mai apropiaţi şi mai responsabili faţă de Dunăre decât alte ţări, atât ca apartenenţă, cât şi ca moştenirea pe care am primit-o generaţii de-a rândul”, a fost o parte din mesajul directorului general al Apelor Române, Csaba David, citit cu prilejul Zilei Internaţionale a Dunării de către Sorina Neaga, din cadrul ABAB Timişoara./Ziua de Vest, http://www.ziuadevest.ro/eveniment/21180-titu-bojin-vom-infiina-o-societate-comercial-care-s-administreze-navigaia-pe-bega.htmlw.ziuadevest.ro/eveniment/21180-titu-bojin-vom-infiina-o-societate-comercial-care-s-administreze-navigaia-pe-bega.html

La nivelul Administrației Bazinale de Apă Jiu- Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți, s-a organizat pe 28 iunie 2011, la Drobeta Turnu Severin, şedinţa Comitetului de Bazin. Pe 29 iunie 2011, a avut loc o campanie experimentală de prelevare a probelor de apă din fluviul Dunărea. Reprezentanţii Laboratorului A.B.A Jiu – S.G.A Mehedinţi au analizat probele de apă, împreună cu un grup de copii. Şcolile partenere educative cu A.B.A Jiu au organizat colţul dedicat Zilei Dunării. Aici au fost prezentate afişele realizate cu prilejul Zilei Internaționale a Dunării, Cartea ”Peripeţiile lui Stropi”, fotografii efectuate cu diferite ocazii pe Dunăre: croaziere, poluări, laborator la Baziaş, etc.

Şedinţă festivă la ABA Jiu: Dunărea are strategie de ziua ei
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Dunării, Administraţia Bazinală de Apă Jiu a organizat marţi, 28 iunie 2011, la Dr. Tr. Severin, şedinţa festivă a Comitetului de Bazin Jiu- Dunăre.[...]Membrilor şi invitaţilor la Comitet le-a fost prezentat de către specialiştii A.B.A Jiu Proiectul cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu: Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Jiu“. /Oltenașul,
http://www.oltenasul.ro/sedinta-festiva-la-aba-jiu-dunarea-are-strategie-de-ziua-ei/

La nivelul Administrației Bazinale de Apă Olt - Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt (Slatina), împreună cu Instituția Prefectului Olt și Garda de Mediu Olt, au omagiat Ziua Internațională a Dunării printr-o serie de acțiuni desfășurate în ziua de 29 iunie 2011, în localitatea Orlea, județul Olt. Acțiunile au debutat la Căminul Cultural Orlea sub sloganul „Fii activ pentru Dunãre!”, unde copiii au prezentat un program artistic de cântece și dansuri specifice zonei. Acțiunile s-au finalizat prin vizitarea Muzeului sătesc Orlea și Cetatea Sucidava, din orașul Corabia.ZIUA DUNĂRII 2010 „Fii activ pentru Dunăre!”
Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea a propus ca tema anului 2010 să fie menţinută şi în anul 2011, respectiv să pună accent pe conştientizarea publicului privind importanţa protejării fluviului Dunărea şi a râurilor din bazinul acestuia .-„Fii activ pentru Dunare!”.[...] În mesajul său, Domnul László BORBÉLY, Ministrul Mediului şi Pădurilor ne transmite:”În această zi aniversară, sper ca acţiunile noastre prezente şi viitoare să demonstreze că într-adevăr suntem activi pentru Dunăre, pentru afluenţii săi şi totodată că suntem preocupaţi de sănătatea apelor noastre”./Curierul de Ramnic

La nivelul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea- Sistemul de Gospodărire a Apelor Teleorman, a avut loc în ziua de 29 iunie a.c., în orasul Zimnicea, sedinţa Comitetului de Bazin Argeş-Vedea. De asemenea, în aceeași zi, la sediul Sistemului de Gospodărire a Apelor Teleorman, s-a organizat Ziua Porților Deschise. Elevii au vizitat laboratorul de calitate a apelor, dar și barajul Alexandria de pe râul Vedea, unde reprezentanţi din cadrul Staţiei hidrologice le-au prezentat acestora principiul de funcţionare al moriştii hidrometrice. De asemenea, au fost efectuate măsurători de debite ale râului Vedea, s-a calculat viteza de deplasare a apei şi li s-a explicat de ce este important să cunoşti aceşti parametrii. De asemenea, s-a scos în evidenţă rolul important pe care îl au digurile de apărare împotriva inundaţiilor. La nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, s-a organizat o vizită la laboratorul de calitate a apelor, unde s-a efectuat și o probă de apă din Dunăre, în prezența unui grup de elevi. Elevii au organizat o expoziție de picturi și desene, în urma căreia au fost acordate premii și s-a organizat o plimbare pe Dunăre.

Ziua Dunarii la Zimnicea
În ziua de 29 iunie 2011 (dată ce marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea), la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea, sărbătorim Ziua Internaţională a Dunării.[...]În data de 29 iunie 2011, Administraţia Bazinală de Apă Argeş Vedea organizează la Zimnicea, şedinţa de lucru a Comitetului de Bazin, începand cu ora 11.00.[...]Deasemenea, tot astazi, vor fi prezentate proiectele “Sistem de Analiză pentru Semnalarea Situaţiilor de Restricţii în Satisfacerea Cerinţelor de Apă la folosinţele de apă din Bazinul Hidrografic Argeş” (ABAAV), ,,Planul pentru Prevenirea, Protecţia şi Diminuarea Efectelor Inundaţiilor în bazinul hidrografic Argeş-Vedea”(ABAAV), ,,Diminuarea poluării apelor Dunării”(ABAAV- SGA Teleorman) si ,,Monitorizarea calităţii apei”, proiect al S.C Apa Serv S.A Alexandria”.
/Info Teleorman, http://www.infoteleorman.ro/stiri/evenimente/615.html
La nivelul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița- Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila a avut loc la Brăila sedința Comitetului de Bazin Buzău-Ialomița. La această întâlnire prilejuită de Ziua Internațională a Dunării, au participat membrii ai Comitetului de Bazin, reprezentanti ai Agenţiilor de Protecția Mediului și ai unor societăți industriale, precum și invitați din cadrul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița și a Sistemelor de Gospodărire a Apelor subordonate.
Talentaţi şi ecologişti. Micii artişti ai Dunării
Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi, împreună cu Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad- Sistemul de Gospodărire a Apelor Galați, au organizat, de Ziua Dunării, un impresionant concurs internaţional de artă ecologică. [...] Concursul – „Danube Art Master” – a ajuns la a 6-a ediţie. Crema de tort a manifestărilor organizate de CCEG ni s-a părut concursul internaţional „Danube Art Master” (varianta românească: „Fii un artist al Dunării!”), care a adus „la start” câteva zeci de mici artişti. Toţi merită respectul nostru – fie şi numai pentru că au ales să înţeleagă Mediul – dar, ca la orice competiţie, doar unii au obţinut premii./Viața Liberă,
http://www.viata-libera.ro/articol-Micii_artisti_ai_Dunarii_2.html
La nivelul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, a fost organizat un concurs de ambarcațiuni ușoare (hidrobiciclete), în parteneriat cu baza de agrement ”Veni, vidi, vinci” și Serviciul Județean Salvamont Bihor, pe râul Crișul Repede, în data de 29 iunie a.c. La această acțiune, au participat 140 de persoane. Câștigătorii au primit premii și materiale informative.

Întrecerea bărcuțelor, de Ziua Dunării
Cu ocazia Zilei Dunării, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri organizează miercuri, 29 iunie, în zona podului de pontoane de pe Crişul Repede, un concurs de ambarcaţiuni uşoare. Sloganul din acest an al activităţilor destinate sărbătoririi fluviului este „Fii activ pe Dunăre”, slogan sub care şi ABA Crişuri, împreună cu baza de agrement „Veni, Vidi, Vinci” şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor dau startul la „Întrecerea bărcuţelor”[...] „Cu toate că Bazinul Hidrografic Crişuri nu este în mod direct legat de bazinul Dunării, grija şi dorinţa de a contribui la protejarea fluviului face posibil ca şi în acest an Administraţia Bazinală de Apă Crişuri să organizeze evenimente cu ocazia Zilei Dunării”, spune Pásztor Sándor, director ABA Crişuri. /Spinul bihorean,
http://www.spinul.ro/RO/BH/romana/numarul/0/online/Intrecerea_barcutelor_de_Ziua_Dunarii_-gZ-MgP.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu